čtvrtek 3. ledna 2019

Nejlepší jógová cesta pro moderního člověka


Kundalini jóga podle Yogi Bhajana se považuje za nejúplnější jogínskou tradici. Kombinuje totiž meditaci, zpěv manter, fyzické cvičení a dechové techniky. Po tisíce let bylo toto posvátné učení uchováváno v tajnosti a předáváno ústně od mistra k vybranému učedníkovi. Teprve v roce 1969 se Yogi Bhajan, mistr Kundaliní jógy, rozhodl začít kundalini jógu vyučovat veřejně. 

“Lidé budou potřebovat jasnou mysl a oporu v duchovní síle, aby se vypořádali s nadcházejícím světem. A s důvěrou můžeme říci, že nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je prostřednictvím jógových technik,” prohlásil v roce 1999.

Kundalini jóga podle Yogi Bhajana je cesta obyčejných lidí, to znamená, že nebyla určena mnichům v klášterech ani jogínům, kteří se vzdávali všech světských věcí a věnovali se pouze duchovním věcem, ale byla od začátku určena lidem, kteří měli měli rodiny, pracovali a potýkali se s běžnými starostmi života. Je to nejrychlejší osobní cesta k navázání vyrovnaného vztahu mezi tělem, myslí a duší a ke schopnosti úspěšně odolávat výzvám a zátěžím i dnešního hektického života. 

Ke změnám, kterých chcete v životě dosáhnout, dojdete mnohem rychleji než prostřednictvím jiných stylů jógy. Množství technik a meditací, kterými disponuje je opravdu veliké, takže jógový učitel může programy přizpůsobit tak, aby pomohly danému jedinci a jeho individuálním cílům. Cvičí se sestava, takzvaná krija. Je to sladěný systém skládající se z pohybu, ásan, dechových technik, muder, soustředění se, zpěvu a meditace, který automaticky vede energie v těle ke specifickému výsledku a mysl pozvedává ke změně vědomí. Krije mohou být jednoduché a krátké sekvence nebo mohou obsahovat výkonnostní a dokonce až namáhavé cviky a mocné dechové techniky. V této tradici není meditace považována za oddělenou od ásany nebo jógy, je nezbytnou součástí celku. 

Kundalini jóga si nebere za cíl dokonalost pozic, i když samozřejmě platí, že čím lépe provedete pozici, tím účinnější bude. Fakt, že cviky nemusíte provádět dokonale, aby pro vás něco udělaly, vám umožňuje cvičit doma sami, bez učitele. Je při tom třeba naslouchat svému tělu. V Kundalini józe si nemusíte dát nohu za krk. Naopak, můžete ji dělat i na židli nebo vleže, pokud je to nutné kvůli vašemu aktuálnímu zdravotnímu stavu. Yogi Bhajan říkával, že pokud si i jen představíte, že určitý cvik provádíte, spustí se funkce určitých žláz a tím získáte až sedmdesáti procentní účinek z tohoto cviku.

Posílení nervového systému, dává do rovnováhy emoce, zvyšuje energetickou úroveň, projasňuje mysl, zmírňuje stres, podporuje pocit klidu, zvyšuje kapacitu plic a zlepšuje dýchání, posiluje imunitní systém, harmonizuje funkci všech vnitřních orgánů, protahuje a zároveň zpevňuje svalovou soustavu, regeneruje páteř a klouby, pracuje na mozku a nervové soustavě, podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, zrychluje krevní oběh, posiluje trávení – naučíte se ovládat hlad a žízeň, seřizuje rovnováhu minerálů v těle, harmonizuje čakrový systém.

To, jak je kundalini jóga komplexní, dokazuje mimo jiné i meditativní léčitelské umění Sat Nam Rasayan, které je součástí tradice kundalini jógy. V pověření Yogi Bhajana ho veřejně vyučuje od roku 1989 Gurudev Singh z Říma, jeden z nejlepších léčitelů v Evropě a Americe. "Sat Nam" znamená duše a "Rasayan" znamená plynout. Léčitel rozpouští napětí a bloky, které brání dotyčnému se hluboce a plně uvolnit. Cílem je uvolnit energii duše, aby mohla opět volně a bez zábran proudit. V tomto zvláštním stavu se tělo regeneruje a léčí samo. 

Aneta Pavlová

Žádné komentáře:

Okomentovat